Alle har brug for at gøre noget

#Kæreputin – Vær sød at stoppe med at angribe Ukraine. Krig ender aldrig godt.

#Kæreputin – Plllllzzzzz stop det, du har gang i. Det er slemt nok. Det er bedre bare at stoppe.

Måske har du bemærket de to udsagn og otte andre under hashtagget #Kæreputin? De kan for tiden ses på et 12 kvadratmener stort banner, der hænger på Solrød Strandkirke. Det er tanker fra et hold konfirmander, som Karina Skov Iversen har undervist.

De unge er bekymrede

”En onsdag havde vi en kærlighedsmeditation, hvor konfirmanderne lå på bænkene i Solrød Strandkirke og lyttede til stille musik, mens jeg fik dem til at slappe af i hele kroppen. De unge kom helt ned i gear, og jeg læste nogle bønner op for dem. Bl.a. en fra Bønnebogen, der hedder Soldats Bøn. Jeg spurgte dem, hvad de gerne ville sige til Putin, og efterfølgende fik jeg 48 beskeder med forskellige udsagn. Det var så fedt at se, hvor engagerede de var”, fortæller Karina Skov Iversen.

Der var mange bekymrede ord og vendinger, for Putins invasion af Ukraine optager de unge og gør dem bange for udsigten til en tredje verdenskrig og flygtninge i tusindvis.

”Dagen lang får de nyheder om krigen lige op i ansigtet, når de sidder med deres mobiler. Da jeg var ung, mødtes forældre og børn til nyhederne kl. 19.30, og var det dårlige nyheder, talte vi om dem og fik på den måde en fælles bevidsthed. Ved at gøre noget aktivt sammen i konfirmandundervisningen kan de unge spejle sig i et fællesskab, og de føler, at de har et sted, hvor de kan komme af med deres bekymringer. Det er alt for hårdt at gå med selv, og alle har brug for at gøre noget”, mener Karina Skov Iversen.

Russerne lider også

Hun har talt med konfirmanderne om medmenneskelighed og har lært dem at skrue ned for hadretorikken mod Putin. Der er nemlig også russere, der lider i krigen, der startede den 24. februar.

”Med bønnerne på banneret beder vi Gud om at hjælpe Putin. Trods krigen skal vi værne om håbet, og der skal stadig være plads til grin, varme og barmhjertighed. Hvis vi bliver forhærdede, bliver vores hjerter til sten, og det kan vi ikke leve med”, siger Karina Skov Iversen, der er stolt af konfirmandernes engagement.