Konfirmand

Skal du konfirmeres? Så er du havnet det rette sted!

Denne side indeholder de informationer, som du og dine forældre får brug for undervejs.

Her kan du finde oplysninger om konfirmandundervisning, og andre praktiske oplysninger. Klik ind på dit hold og se undervisningsdato og evt. aflysning.

Vi forventer, at du lærer Fadervor og Trosbekendelsen, og deltager i 6 gudstjenester i løbet af din forberedelsestid.

Har du andre spørgsmål, så kontakt kateketen kateket(at)solrodkirker.dk

Velkommen! 

Der er hverken munke eller udenadslære, når man går til præst

Hvert forår vælger stribevis af unge at blive konfirmeret. Men hvad foregår der egentlig, når man går til præst? Hvordan ved man, at man vil konfirmeres? Og hvad nu, hvis man er i tvivl? Mød Mads Kaarup Weedebye, der skal konfirmeres til maj.

- Jeg skal især konfirmeres på grund af tradition. Det er ikke så meget det med Gud. Det er mere de kristne værdier, og at mine venner skal konfirmeres. Det er ikke troen i sig selv, forklarer Mads, og tilføjer med et smil:
- Men det handler ikke om gaverne og festen.
For Mads betyder det meget at have dagen sammen med sine venner.
- Det er en stor ting, vi er sammen om. En stor ting for os hver især, men som vi oplever sammen, siger han.

Var i tvivl
Mads troede egentlig slet ikke, han skulle konfirmeres.
- Jeg har selv været i tvivl, om jeg ville konfirmeres. Og jeg startede med en kæmpe skepsis, fordi jeg ikke tror på Gud, og måske også er lidt imod. Så jeg tænkte, at det nok ikke lige var mig, fortæller han.
Alligevel startede han til præst, for han havde nogle spørgsmål, han gerne ville have svar på.
- Jeg kom herhen og havde nogle spørgsmål at stille til min præst Charlotte om, hvad det indebærer at tro. Og det fik jeg svar på i løbet af vores undervisning. Så 2/3 henne i forløbet besluttede jeg mig for, at jeg skulle konfirmeres, fortæller han, og uddyber:
- Jeg fik svar på nogle af de spørgsmål, jeg havde stillet mig selv i perioden. Og fandt ud af, at jeg ikke nødvendigvis skulle tro på, at der sad en mand oppe i himlen og havde bygget jorden på seks dage og en hviledag.

Ingen munke og ritualer
I det hele taget har det betydet meget for Mads at gå til præst.
- Det har været enormt underholdende at gå til præst. Det mener jeg virkelig. Jeg havde forventet, at jeg skulle sidde sammen med nogle munke og lave ritualer. Men det har været meget anderledes i forhold til, hvad jeg havde tænkt. Og meget lærerigt. Så det er jeg glad for fortæller han.
For præst Charlotte Bondo Gravesen handler det om at tage udgangspunkt i det, de unge står i, for så er det nemmere at komme med, hvad kirken siger:
- Det er enormt vigtigt at være imødekommende, så når konfirmanderne kommer her, så skal vi vise dem, at kirken er noget andet, men at vi ikke er fuldstændig uden kontakt med samfundet udenfor. Vi ved godt, hvilken musik I hører, og at I spiller Tetris, siger hun.
På forhånd havde Mads forestillet sig at skulle lære bibelen og salmer udenad. I stedet blev han mødt af spændende snakke og diskussioner.
- Mit yndlingsemne har nok været, når vi har snakket om, hvad Gud er. Hvordan man kan tro på kristendommen, og hvad kristendommen egentlig er, siger Mads.
Han er især blevet positivt overrasket over, hvor meget af undervisningen, der har handlet om selv at forstå og udforske, frem for at lære en masse udenad. Og for Charlotte er det netop vigtigt, at konfirmanderne selv kommer meget på banen, når hun underviser dem. Da de havde om mirakler, havde hun f.eks. hængt forskellige billeder ud over hele kirken, og så skulle konfirmanderne gå rundt to og to og diskutere, om tingene på billederne var et mirakel eller bare noget almindeligt. For eksempel et kys, en nyfødt baby, en isvaffel og månelandingen.
- Jeg skal ikke bare stå og snakke. Og det er de færreste konfirmander, der kan sidde og tænke dybsindigt over en tekst i halvanden time. De mærker det på en anden måde og tager selv stilling, når der sker noget fysisk, siger Charlotte.

Gospelweekend var det bedste
For Mads har det værste været, at timerne til præst lå på en skolemorgen.
- Men omvendt er det også meget fedt, fordi det er en fed start på dagen, siger han, og tilføjer:
- Sådan en onsdag morgen er Charlotte en livsbekræftende person. Det er opløftende med hende, når man skal hen og have normal skole bagefter. Det hæmmer nogle af fordommene omkring normal kristendom. Jeg har også snakket med hende om, hvordan hun tror på kristendom, og det var anderledes, end jeg troede. For hende handler det også mere om værdier end fakta.
Det bedste har helt klart været gospelweekenden, hvor konfirmanderne var sammen på kryds og tværs af skoler og klasser, og lærte en masse sange, som de skulle synge ved en gospelgudstjeneste for familie og venner om søndagen.
- Det var en fed oplevelse for vores fællesskab. Og også fordi, jeg ikke lige er den, der stiller mig op og synger, men jeg gjorde det alligevel, og det var fedt, forklarer Mads.
Nu glæder han sig bare til konfirmationen.
- Det fylder meget i vores lille familie lige pt. Festen, tøj, alt skal planlægges, og jeg er selvfølgelig nervøs, men jeg glæder mig også. Det bliver fedt.
Og selv om han nu ikke længere skal gå til præst, bliver konfirmationen ikke et farvel til kirken.
- Jeg kunne nok godt finde på at komme her, når jeg er konfirmeret. Jeg tror da, jeg skal se de næste års gospel med mine venner. Men det er ikke hver søndag fra nu af. Det er ikke planen, smiler Mads, og tilføjer:
- I løbet af vores forløb skulle vi komme til mindst fire gudstjenester. Jeg har været til nogle temagudstjenester, og de har været enormt spændende. Så det kan jeg helt klart anbefale, hvis man vil starte med at gå i kirke.

Mads blev konfirmeret i maj 2014.