Hvordan skal vi bede?

Der er mange måder, at bede til Gud på. Det bedste, man kan gøre, er at prøve sig frem og finde ud af, hvordan man selv har det bedst med at tale med Gud.

 

Traditionen foreskriver, at man folder hænderne, når man beder. Det er der nu ingen regler om. Fidusen med at folde hænderne er, at så kommer man ikke til at lave noget andet imens. Men Gud hører bønnen uanset hvad.

Nogle kan lide at bede sammen med nogen, andre vil helst alene – og det ene udelukker jo ikke det andet. Nogle kan lide at bede bønner, som er skrevet ned på forhånd – enten af en selv eller af andre. Nogle beder højt, andre inde i sig selv.

 

I nogle familier har man en skål, man kan lægge sedler i, når man kommer i tanker om noget, det kunne være en god idé at bede for. Så kan man tage dem med, når man beder – enten det er hver dag eller bare engang imellem.

Jeg gør nogen gange sådan her

Jeg plejer at tænke mig lidt om på forhånd og planlægge, hvad jeg gerne vil bede om/sige tak for. Mens jeg beder, kommer der så meget ofte andre ting til – og noget af det jeg havde planlagt bliver glemt. Jeg tror, at det er Guds måde at hjælpe mig på. Samtidig med at jeg beder, bliver jeg opmærksom på, hvad det egentlig er, der fylder lige nu. Og hvad det er, jeg har brug for hjælp med. Når jeg så har sagt amen, kan jeg godt finde på at tilføje et lille ps, hvis jeg kommer i tanker om mere.

Mange beder for hinanden. Det hedder forbøn. Og det er utrolig stærkt at få at vide at nogen har bedt for en. Tænk engang. Jeg oplever det som noget meget omsorgsfuldt. Ligesom jeg oplever det som en tillidserklæring, når nogen spørger, om jeg vil bede for dem.

Præst Louise Lysholm