Juleaften bliver helt anderledes i år

Der bliver ingen fyldte kirker i Solrød Sogn juleaften. Sidste år deltog 1.800 mennesker ved seks julegudstjenester i Solrød Strandkirke og Solrød Kirke, men i år holdes der ikke julegudstjeneste på den sædvanlige måde den 24. december.

Coronarestriktionerne betyder nemlig, at der må være 36-50 deltagere i Solrød Strandkirke og 20 i Solrød Kirke. Præst Charlotte Gravesen og menighedsrådet har på den baggrund vurderet, at det bedste i år er at gøre det helt anderledes.

”Vi har overvejet mange ting. Hvis vi holdt mange små julegudstjenester – endda med tilmelding – ville vi ekskludere en masse mennesker. Julestemningen ville også falde til jorden på grund af de to meters afstand mellem folk, og salmerne lyder ikke lige så godt, som hvis folk sidder tæt side om side på kirkebænkene. I det hele taget ville den varme og nærhed, der normalt er til vores julegudstjenester fuldstændig forsvinde, og derfor har vi valgt, at den 24. december skal holdes på en anden måde i år”, fortæller Charlotte Gravesen.

Solrød Idrætscenter er blevet kontaktet og ville gerne lægge halgulv til. Men selv om der her er plads til mange, ville det stadig langt fra være ideelt. Til dels ville der ikke være den rette, intime julestemning, og til dels ville det være uoverskueligt rent praktisk, da alle overflader skulle gøres rent mellem gudstjenesterne.

Sender en videojulehilsen

Nu bliver det sådan, at den 24. december kl. 10.30 sender Charlotte Gravesen en julehilsen som film på Solrød Sogns hjemmeside og Facebook. Hun læser blandt andet juleevangeliet, og organist Ove Mathiesen og kirkens hustrompetist, Carlo Becker, spiller.

Der bliver dog mulighed for at besøge Solrød Strandkirke juleaften, for kl. 11-14 vil kirken være åben. Charlotte Gravesen og personalet står i et telt uden for kirken og ønsker glædelig jul. Inde i kirken, der er særligt festligt pyntet i år, vil der i det tidsrum spilles og synges julesalmer. Du er velkommen til at gå igennem kirkerummet og tænde et lys. Personalet sørger for, at ingen kommer for tæt på hinanden, så du kan trygt komme.

”Der er hvert år mange, der siger ”Det er ikke rigtig jul, hvis jeg ikke har været i kirke”. Vi har også hvert år besøg af mange børn. De kan komme og få en goodiebag – en julepose – med hjem og tænde et lys i kirken. På den måde kommer de på en lille udflugt på den lange juleaftensdag”, siger Charlotte Gravesen.

Hornorkester spiller julesalmer

De stemningsfulde julegudstjenester i landsbykirken bliver i år erstattet af et hornorkester, der spiller julesalmer kl. 14-14.30 foran Solrød Kirke. Her vil præst Anders Horne Henriksen dele juleposer ud og ønske alle en glædelig jul.

”Ved at holde juleaften på denne måde vægter vi de mange frem for de få, der ville være plads til ved en julegudstjeneste. Det er vigtigt for os, at så mange som muligt får mulighed for at komme i kirke juleaften. Jeg håber, at folk går hjem med en lille fornemmelse af, at de alligevel har fået noget julestemning med fra kirken”, siger Charlotte Gravesen og fortsætter:

”I juleevangeliet kommer vi ind til den inderste kerne af det, som julen handler om. Englen siger: ”Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket. I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren”.

Den 25. og 26. december er der gudstjeneste i Solrød Strandkirke kl. 11 – helt som der plejer at være. Men kom i god tid, da vi skal holde god afstand og ikke må være så mange som normalt.

Billedtekst: Charlotte Gravesen og menighedsrådet har nøje overvejet, hvordan juleaften skal holdes i kirkerne i år.